Snel internet ook in ons buitengebied?

 

Gemeente Smallingerland en Kabelnoord uit Dokkum hebben overeenstemming bereikt om ‘snel internet in het buitengebied’ te inventariseren. De aanleg van een glasvezelnetwerk start wanneer 60% van de zogenaamde witte adressen (vast internet via het KPN kopernetwerk) zich heeft aangemeld. 

 

De gemeente heeft bijna 1.000 adressen aangeschreven. In ons gebied betreft het woningen in Smalle Ee en de Drachtster Heawei buiten de bebouwde kom. Later kunnen ook niet-witte adressen worden aangesloten. Het is nu of nooit! De verbindingen in het buitengebied zijn nu slecht en snel internet is belangrijk voor de economie en onze leefbaarheid. Ook voor ouderen die niets met internet doen lijkt het zinvol. Zorg gaat steeds meer plaatsvinden via internet waardoor ouderen langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. E-health geeft zelfstandigheid en zorgt voor minder eenzaamheid. 

Er is eenmalig provinciale ondersteuning voor alle witte adressen. Wie nu niet meedoet zal het op een later tijdstip meer moeten betalen. Huizen zonder goed internet zijn minder waard geworden. Via het glasvezelnet kan men Internet, TV en telefoon via verschillende providers op termijn gebruiken.