Buurt Kookclub

Gezamenlijk koken en eten

Kookgroep Bloeizone de Wilgen

In het vervolg op de wens van verschillende dorpelingen om op regelmatige basis gezamenlijk te koken en eten is een buurtkookgroep opgericht. Eind 2022 zijn 3 bewoners hiermee gestart Zij hebben, op  verzoek van het Plaatselijk belang hapjes gemaakt voor de nieuwjaarsreceptie. Dit werd als zeer positief ervaren.

Dit jaar zijn er verschillende activiteiten vanuit de kookgroep georganiseerd.

Voor de opening van het Lentefeest was er een grote pan soep en diverse hapjes. Dit met zoveel mogelijk lokale producten bij buurtbewoners uit de tuin zoals bv aardpeer waar chips van waren gemaakt. Ook dit viel goed in de smaak.

Het doel van de buurtkookgroep is om voor en met elkaar te gaan koken (met producten van de dorpstuin) waarbij dorpsbewoners zich kunnen opgeven om te helpen met koken en / of te komen eten. Het ligt in de bedoeling om dit nog meer vorm te laten krijgen.

De opbrengst van de dorpstuin was dit jaar nog niet voldoende om dit te realiseren en daarom  is er gekozen voor een tussenvorm waarbij er gestart is met een groepje dorpsbewoners met een eigen moestuin.

De eerste bijeenkomst was op 13 juli waarbij in totaal 5 vrouwen bij één van de deelneemsters thuis gekookt en gegeten hebben. Een gezellig samenzijn waarbij onder andere ook recepten werden uitgewisseld. Zo waren er onder andere  courgettes, paksoi en  rode bessen uit eigen tuin  en van de eerste opbrengst tuinbonen van de dorpstuin werd een spread gemaakt.

                                 

Voor de kookactiviteit in november was er een proeverij van bereidingen van rode kool uit de dorpstuin. De ‘opdracht’  was om meerdere bereidingen van rode kool te maken. Dit kon zijn met fermentatie of een traditionele bereiding. Het fermenteren van groentes heeft wel een aantal weken nodig voordat het gegeten kan worden dus werden er in oktober al de nodige voorbereidingen getroffen.

In totaal waren er nu ook weer 5 vrouwen die dit samen deden. Het is bijzonder hoe je een product op verschillende manieren kunt bereiden en ook zodanig dat er veel verschil van smaak ontstaat. Zo waren er een ovenschotel met gefermenteerde rode kool en aardappeltjes van de tuin, twee andere recepten van gefermenteerde rode kool en de traditionele gekookte rode kool. Als dessert was er een biologisch toetje met bramensaus. Wederom een gezellige avond.

Voor volgend jaar staat een samenwerking met de feestcommissie en de dorpstuin in de planning voor het dorpsfeest.

Verder is er een idee om een stampottenbuffet te organiseren in jan/feb.