Whatsapp buurtpreventie

Sinds 3 november jl. is de WhatsApp groep voor de Drachtster Heawei, Hoptúnen en De Trisken met 67 deelnemers door het bestuur ‘in de lucht’ geholpen. Een in de groepsapp opgenomen lokale politieagent volgt met een ‘politie-oog’ de berichten. Complimenten voor de actieve opstelling van gemeente Smallingerland; medio november had men de bijbehorende Preventie-borden reeds geplaatst.
Tijdens bovengenoemde ledenbestand/ledenwerfactie is m.n. in de Sanding meer dan regelmatig aan het desbetreffende bestuurslid gemeld dat men een ‘eigen’ buurtpreventie groepsapp v.w.b. Broekfinne ,  Nachtlân en Smalle Ee wel ziet zitten.

Het Bestuur heeft daarom besloten om een WhatsApp groep voor de Nachtlân, Broekfinne en Smalle Ee te maken. Deze is opgestart en bewoners kunnen zich daarvoor opgeven d.m.v. een mail naar pbdewilgen@gmail.com met uw naam, adres en mobiele nummer.

Een WhatsApp-Alert-groep met buurtgenoten blijkt een zeer effectief middel tegen inbraken in de wijk. In enkele wijken nam het aantal woninginbraken met ongeveer de helft af door een buurt-WhatsApp-groep.

Er zijn inmiddels spelregels opgesteld om de WhatsApp-groepen zo goed mogelijk te laten functioneren:

 • Deelnemers zijn minimaal 18 jaar.
 • Deelnemers wonen in de wijk.
 • De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Geen spoed, wel politie nodig? Bel dan 0900-8844.
 • Laat via een WhatsApp-bericht aan elkaar weten of de politie al gebeld is. Vaak is dat degene die een verdachte situatie als eerste signaleert.
 • Let op het taalgebruik: niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.
 • Verstuur alleen foto’s van een verdachte voor het verstrekken van een signalement als dit voor de melding noodzakelijk is of een meerwaarde heeft. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht, kunnen een dader ook goed beschrijven.
 • Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 • Gebruik de WhatsApp-groep(en) alleen waarvoor hij bedoeld is en niet voor onderling contact of privéberichten.

Om de WhatsApp-groep zo goed mogelijk te laten functioneren is er een soort gedragscode opgesteld: de SAAR-methode. Die bestaat uit 4 soorten acties.

 1. Signaleer
  Zie je iets verdachts, bijvoorbeeld 2 personen in de tuin van een ander, probeer dan goed te onthouden wat je hebt gezien. Let op kleding, geslacht, huidskleur, lengte en gezicht. Zie je een verdacht voertuig, noteer dan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 2. Alarmeer
  Zie je iets waarbij de politie direct in actie moet komen? Bel dan altijd eerst 112 voordat je het signalement doorgeeft in de WhatsApp-groep. Is er geen spoed bij de melding, maar wil je wel de politie inlichten? Bel dan 0900-8844.
 3. App
  Dit is het bericht waarin je het daadwerkelijke signalement doorgeeft en beschrijft wat je gezien hebt. Geef ook aan of je de politie wel of niet gebeld hebt.
 4. Reageer
  Nadat je het signalement hebt doorgegeven is er misschien de mogelijkheid om de personen te volgen of hun plannen te verstoren. Probeer dit altijd samen te doen met buurtbewoners en doe het alleen als het veilig is. Breng jezelf niet in gevaar.

Wilt u deelnemen aan een WhatsApp groep buurtpreventie voor de wijken Drachtster Heawei/Hoptunen, Broekfinne of de Nachtlân, mail dan via ons contactformulier (bevindt zich onder kopje Over Ons, het contactformulier) Plaatselijk Belang of mailt u naar pbdewilgen@gmail.com. Hierin vermeldt u uw adres, naam, mobiele nummer. Wij brengen u dan in contact met de beheerder van desbetreffende WhatsApp groep. 

In verband met een verhuizing is het beheer van de groepsapp Broekfinne voorlopig overgedragen naar ons bestuurslid Zahraa Al-Daraaj. “Broekfinners” die opgevoerd willen worden kunnen echter nog steeds mailen naar bovengenoemd mailadres.

Om inbrekers en ander gespuis af te schrikken is het handig om zichtbaar te maken dat er een WhatsApp Alert actief is in jouw buurt. Wanneer de WhatsApp groep buurtpreventie is opgericht zullen we z.s.m. zorgen voor de buurtpreventie WhatsApp borden op de Drachtster Heawei.

Neemt u deel aan een WhatsAppgroep voor een veilige buurt? Dan kunt u kosteloos bij de gemeente een deelnamesticker bestellen. Met deze raamsticker laat u zien dat u zich inzet voor een veilige buurt. Als u belang hebt bij deze sticker, neem dan contact op met telefoonnummer 0512-581234.